Tłumaczenie z angielskiego ? Maciej Walasek

CHŁODZENIE

Pierwszą sprawą, którą powinieneś się zająć jest zabezpieczenie tak dużej ilości jedzenia, jak to tylko możliwe. W przypadku gdy elektryczność przestaje działać, czas gra na Twoją niekorzyść: wszystkie warzywa, produkty mleczne i mięsne bardzo szybko się zepsują.

Jeśli jest zima, masz możliwość przechowywania żywności po prostu umieszczając ją w chłodnym i BEZPIECZNYM miejscu.

Lato, natomiast, to zupełnie inna sprawa: w mojej małej kryształowej kuli widzę już w niedalekiej przyszłości powrót do łask chłodnych piwnic jako schowków na żywność.

W krajach Trzeciego Świata (a, tak… przy okazji: Jeśli zdarzy się to wszystko… tam właśnie mieszkasz…) mają taką sprytną sztuczkę na rozwiązanie tego problemu:

Schowek wykorzystujący chłodzenie przez odparowanie (ang. evaporation fridge)

W Afryce wsypuje się dużą ilość mokrego piasku do ceramicznego naczynia, po czym wykopuje się dołek w piasku i umieszcza tam warzywa, produkty mleczne lub ? jeśli dopisuje szczęście ? ryby i mięso.

 

Potem przykrywa się otwór kawałkiem mokrego ciemnego materiału i wystawia na tak mocne słońce jak to tylko możliwe, w ramach możliwości w przewiewnym miejscu.

Voila: Parowanie wody, zawartej w piasku, chłodzi całą zawartość pojemnika.

Jednak, w związku z tym, że mieszkasz w Europie Środkowej, a nie na wiejskich terenach Afryki, 1,5-metrowe ceramiczne naczynia są pewnie dość rzadkie.

Ale otacza Cię milion ton cywilizacyjnego śmiecia, więc większe czarne plastikowe wiadro, lub sporą plastikową beczkę (którą można z łatwością pomalować na czarno, wcierając weń sadzę ze spalonego korka od wina. Łatwo to zrobić i nie ryzykujemy zanieczyszczenia lodówki toksyczną farbą) powinna być nietrudno znaleźć.

Następnie: piasek.

Jeśli mieszkasz w Warszawie, tak jak ja, prawdopodobnie pomyślałeś: ?No to na plac zabaw, zgarnąć trochę PIACHU!?

Z tym, że… eee… pomyślałeś sobie jak dużo psów, kotów, czy ? okazjonalnie ? żuli wykorzystało tę  piaskownicę jako WC? (Mendy!)

Propozycja rozwiązania:

Idź do najbliższego ? zapewne totalnie splądrowanego ? supermarketu i weź NAJTAŃSZY żwirek dla kota, jaki dasz radę dorwać.

Czemu najtańszy?

To proste: Zazwyczaj jest to bardzo drobny, nieutwardzony, granulat glinki, który w kontakcie z wodą rozpuści się osiągając postać gęstego BŁOTA.

To, co jest irytujące w przypadku kociej kuwety, nagle staje się zaletą. Wsypując cały ten niskiej jakości żwirek do beczki/wiadra/donicy i dolewając wody otrzymujesz nagle łatwą do formowania masę, która bardzo ułatwi stworzenie stabilnej, nie rozpadającej się jamy do przechowywania żywności.

Stabilny i nie rozpadający się, w tym przypadku, oznacza, że da się wykopać w tej masie dość głęboki dołek, nie ryzykując przy tym, że masa sypać się nam będzie do jedzenia, jak w przypadku piasku.

Teraz wystawiamy konstrukcję na słońce i czekamy.

Używając koca ratunkowego

BEZWSTYDNA AUTOPROMOCJA ? START

…który możecie kupić w moim sklepie…

BEZWSTYDNA AUTOPROMOCJA ? STOP

możecie, w pewnym stopniu, skoncentrować promienie słoneczne na wiadrze/beczce, osiągając w ten sposób jeszcze lepszy efekt chłodzenia.

Pamiętajcie tylko, żeby dodawać wody w miarę, jak będzie odparowywać.

Korzystam z tej metody na letnich grillach, żeby mieć możliwość trzymania mięsa i piwa w zimnie. Zwykle udaje mi się osiągnąć temperaturę 10-14 stopni Celsjusza. Im jest cieplej, tym lepsze chłodzenie.

LÓD:

Lód da się wytworzyć w wyniku prostej reakcji chemicznej. Wydaje mi się jednak, że stosunek otrzymanego w ten sposób lodu do zasobów do tego użytych zwyczajnie się nie kalkuluje.  Zapytaj swojego nauczyciela fizyki jak się to robi, albo zajrzyj do starych szkolnych podręczników 🙂

PAKOWANIE PRÓŻNIOWE:

Jeśli chcesz zabezpieczyć podstawowe środki spożywcze takie jak fasola, ziarna czy owies, możesz w łatwy sposób zapakować je próżniowo i przechowywać latami.

Potrzebujesz jedynie odkurzacza, mocnych toreb plastikowych (takich, jakich używa się w przemyśle spożywczym) i GORĄCEGO noża.

Tak się to robi:

– zapełnij plastikową torebkę w mniej więcej 1/3

– podgrzewaj nóż nad kuchenką, aż rozgrzeje się do czerwoności (użyj noża z bardzo cienkim ostrzem i drewnianą rączką, poza tym owiń ostrze folią aluminiową, jeśli chcesz podgrzewać je nad otwartym ogniem, aby uniknąć zanieczyszczeń sadzą)

– połóż torebkę płasko na jakiejś powierzchni i utnij 2-3 cm z góry GORĄCYM nożem, zgrzewając krawędzie i tworząc szczelne zamknięcie

– utnij jeden z rogów torby, rozszczelniając ją z powrotem

– wyssij całe powietrze z torby (używając jak najmniejszej końcówki)

– zapieczętuj torbę ponownie, tnąc zaraz pod dziurą, zrobioną na końcówkę odkurzacza

Voila!

Żywność pakowana próżniowo!

AZOT:

Możesz sprawić, aby Twoje zapasy żywności dały się przechowywać niemal w nieskończoność przez dodanie do nich obojętnego gazu.

Jest to, w zasadzie, taki sam proces jak powyżej, tylko wpuszcza się azot do torebki, zaraz po tym, jak wytworzy się w niej próżnia, po czym zamyka się ją tak, jak opisano powyżej.  Pamiętaj, żeby wpuścić do środka tylko tyle gazu, ile potrzeba, by przywrócić torebce elastyczność.

Zabezpieczanie jedzenia z użyciem azotu jest dość kosztowne (w związku z tym, że musisz kupić butlę z azotem i przewód z manometrem), dopóki nie zechcemy przechowywać WIELKICH ilości jedzenia, jak np. 300 kg ziarna.

Dobrze jest nie pakować zbyt wielkich porcji w pojedyncze torby. Jak mówi angielskie przysłowie: nie wkładaj wszystkich jajek do jednego koszyka.

Zaletą próżniowych toreb z jedzeniem jest to, że zajmują mniej miejsca niż konserwy, biorąc pod uwagę stosunek objętości do otrzymywanych z nich kalorii.

Jeżeli podobał Ci się artykuł, to wesprzyj rozwój bloga i pomóż dzieciom które nie miały wystarczająco dużo szczęścia w życiu. Zagłosuj na nas w konkursie Blog Roku 2011.  Koszt SMS-a to 1,23 i jest w całości przekazany na rehabilitację niepełnosprawnych dzieci.

Lars-Peter Otzen

aka

?Big Daddy Roach?

www.karaluch.com.pl

Warto przeczytać:

1.Miejski survival ? kiedy w sklepach zabraknie chleba cz. 1 tworzenie zapasów

2.Miejski survival ? kiedy z kranów przestanie płynąć woda cz. 1

3.?Miejski survival? ? kiedy z kranów przestanie płynąć woda cz. 2

4.Bezpieczne osiedla bez kamer czyli security by design

5.?Kochanie, chyba odeszły mi wody.? Poród w warunkach nie całkiem szpitalnych